Illa guanya en vots tot i l'independentisme aconsegueix ampliar la seva majoria
PSC i ERC empaten amb 33 diputats al Parlament després de les eleccions d'aquest 14-F en un context excepcional que ha desplomat la participació fins al 53,42% (25,67 punts per sota respecte als comicis de 2017, amb un 79 , 09%.).
PSC (amb un 23% de vots) i ERC (21,3%) empaten amb 33 diputats al Parlament després de les eleccions d'aquest 14-F en un context excepcional que ha desplomat la participació fins al 53,42% (25,67 punts per sota respecte als comicis de 2017, amb un 79 , 09%.).
Sobre el paper, es podrien produir dues possibles majories: un independentista que configurarien ERC, Junts i la CUP amb 74 escons (6 més dels 68 necessaris) i una altra d'esquerres (ERC, PSC i comuns) que aconseguiria una mica menys, 71 diputats , encara que republicans i la formació de Laura Borràs i Puigdemont han descartat qualsevol tracte amb socialistes.
El presidenciable socialista, Salvador Illa (guanyador en vots) ha avançat aquest diumenge la seva intenció de presentar-se a la investidura mentre que Vox, com vaticinaven tots els sondejos, ha acabat entrant a la Cambra catalana enfilant-se com a quarta força i superant en escons a Ciutadans i PP junts.
Els partits independentistes han ampliat, per tant, la majoria absoluta que ja posseïen al Parlament i han superat el 50% de l'vot, un dels objectius marcats per les formacions favorables a la independència de Catalunya, aconseguint el 51,11% de els sufragis.
La suma ERC, Junts i la CUP ha aconseguit els 74 diputats, quatre més que els 70 dels que van obtenir el 2017, i aconseguint la màxima representació de l'independentisme en la seva història, superant els 72 escons que van aconseguir el 2015, quan CDC i ERC es van presentar junts en la coalició JxSí.
Tot i quedar per darrere de PSC, que ha vençut en vots i aconseguint 33 escons, ERC s'ha situat com a segona força en vots també amb 33 escons, Junts 32 diputats, i CUP ha pujat fins a la quarta força, passant de quatre a nou diputats.
En comparació amb l'anterior legislatura, ERC i Junts perden un escó --sumaban 66 escons--, i és la CUP el partit que, amb la seva pujada dels 4 als 9 escons, ha fet créixer la suma de l'independentisme a la Cambra catalana.
En les dues legislatures anteriors, els 'cupaires' tenien la clau de la majoria absoluta de l'independentisme, ja que els dos partits majoritaris d'aquest bloc no sumaven els 68 escons necessaris, cosa que va suposar que la CUP fos determinant en el pas a la banda de l' expresident Artur Ma s, en les investidures de Carles Puigdemont i Quim Torra, i fins i tot en l'aprovació dels Pressupostos de 2017.
La CUP seguirà mantenint aquest paper, ja que ERC i Junts no assoleixen la majoria absoluta per si sols, pel que els seus vots seran determinants en les aliances dels partits favorables a la independència.
No obstant això, els 'cupaires' ja han avisat que posaran cara la seva col·laboració en aquest eventual govern -durant la campanya ja han avisat que avalaran només a un executiu que suposi un avanç clar en el projecte independentista i social-- i, en altres campanyes, ja han donat aparences de suportar la pressió de la resta de partits independentistes.
1, 3 MILIONS DE VOTS
A més d'ampliar la seva majoria en escons, els partits independentistes han superat el 50% de l'vot, l'objectiu que s'havien marcat les diferents llistes, malgrat que no es posen d'acord sobre què cal fer a l'aconseguir-ho.
La suma d'ERC, J unts, CUP, PDeCAT i primaries --aquests dos últims no ha obtingut representació al Parlament-- ha arribat a l'51,11%, millorant en més de tres punts el 47,5% que va obtenir en les eleccions de el 21 de desembre de 2017, que es van celebrar just després de l'1-O, l'aplicació del155 i pocs mesos després de l'empresonament dels presos independentistes.
Amb la caiguda de la participació, aquest augment en el percentatge de vot no s'ha vist traduït en el nombre de vots obtinguts pels partits independentistes, que ha baixat en gairebé 700.000 suports: en 2017 va obtenir 2.115.340 suports, la xifra més alta de la seva història, i ara la suma dels cinc partits favorables a la independència es queda en els 1.420.626 vots.
Illa venç en vots tot i que el independentisme aconsegueix ampliar la seva majoria
El centre dreta queda ferit de mort a Catalunya mentre Vox entra per primera vegada al Parlament com a quart partit a la cambra, amb 11 diputats i el 7,7% de suports; la CUP amb nou i 6,69%, i En Comú Podem, amb vuit i 6,91%. La formació "ultra" d'Ignacio Garriga supera en vots a Ciutadans i PP junts disposant-se a disputar a Casat el lideratge de l'oposició a nivell estatal.
CS PERD 30 ESCONS
Cs, guanyador de les eleccions de 2017 amb Inés Arrimadas com a cap de cartell, perd 30 diputats i es queda amb 6 i un 5,56% de suports seguit de PP que fins i tot perd un altre seient (es desploma amb tres diputats) i el 3,84%. Els "hereus" de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) amb Àngels Chacón no aconsegueixen, finalment, representació parlamentària.
En les eleccions de desembre de 2017, amb un 79,09% de participació, va guanyar les eleccions Cs amb 36 diputats i el 25,35% de vots; seguit de Junts, amb 34 parlamentaris i el 21,66% de suports; ERC, amb 32 diputats i el 21,38% de la sufragis; el PSC, amb 17 i el 13,86%; CatComú-Podem, amb 8 i 7,46%, i la CUP i PP amb quatre diputats cadascun, i el 4,46% i el 4,24% de suports, respectivament.
Escribe tu comentario