• Usuario

La Diputació de Barcelona impulsa la pràctica de l’esport entre las mujeres del Baix Llobregat

El programa Dones i Esport de la Diputació de Barcelona és una línia d’actuació destinada a impulsar programes d’activitat física continuada i lluitar contra el sedentarisme

|

Vilapress redajul1
El programa de Gimnàstica dirigida a Cornellà de Llobregat ha acomplit 12 anys / Xavi Olmos ( Diba)

 

El 48% de la població de la demarcació de Barcelona de més de 16 anys practica esport en alguna de les 4.500  instal·lacions esportives o bé al medi natural en un context de gran potència del teixit associatiu, amb més de 10.000 entitats esportives i més de 60 federacions.

 

L’esport implica beneficis socials i psíquics més enllà dels lògics beneficis físics, esdevenint una eina clau per a la millora de la qualitat de vida de les persones. Dit això, el biaix de gènere és una realitat: hi ha menys llicències esportives femenines, existeix una menor participació de la dona en estructures esportives professionals (el 24% davant el 76% que ocupen els homes) i l’enquesta sobre activitat física i esportiva a Catalunya mostra que les dones en un 40% no practiquen cap activitat física respecte els homes.

 

 

Davant d’aquest escenari la Diputació de Barcelona assisteix, acompanya i coopera amb els ajuntaments per millorar la qualitat de vida de la ciutadania impulsant la pràctica esportiva i alhora mantenint una bona xarxa d’equipaments esportius i apostant per la innovació en els serveis esportius municipals. 

 

En clau de gènere un projecte rellevant és el programa Dones i Esport, una línia d’actuació que la Diputació de Barcelona destina en aquest mandat a impulsar programes d’activitat física continuada i lluitar contra el sedentarisme, al llarg de tota la vida, de les dones. 

 

Incorporant la perspectiva de gènere, pretén aconseguir la igualtat efectiva entre dones i homes, tant pel que fa a l’increment de l’activitat esportiva, com a la incorporació de les dones en les estructures directives professionals de l’ecosistema esportiu. 

 

ELS AJUNTAMENTS JA PODEN DEMANAR ELS RECURSOS DEL PROGRAMA

 

Vilapress redajul2
Judith Sánchez / Xavi Olmos (Diba)

 

El programa aporta als municipis recursos econòmics, tècnics i materials. S’ofereixen ajuts als municipis per a l’organització d’activitats esportives prioritàriament per a dones. S’ajuda tècnicament per a l’elaboració de dos documents obligatoris per als municipis: el pla d’igualtat de gènere a l’activitat física i l’esport local, i el protocol per abordar violències masclistes en equipaments esportius municipals. 

 

I també s’aporten recursos materials de suport a l’organització d’esdeveniments esportius per a dones. A més, es duen a terme diferents jornades formatives i diferents seminaris i cursos. 

 

En els darrers mesos s’han treballat àmbits com la incorporació de la diversitat afectiva, sexual i de gènere a la pràctica esportiva local, la incorporació de la perspectiva interseccional a les polítiques esportives del mateix àmbit o les estratègies per a la implementació d’un pla de prevenció de la violència sexual a l’esport.

 

Per últim, s’ha creat un banc de bones pràctiques per promoure la millora i la innovació en els governs

locals amb la difusió d’experiències, la reflexió i l’intercanvi de coneixement sobre polítiques locals.

 

L’ESPORT HA MILLORAT LA VIDA D’AQUESTES DUES DONES DEL BAIX LLOBREGAT

 

Luisa de Sant Boi i Mari Carmen de Cornellà no entenen ja la seva vida sense que l’esport en formi part. Els ha donat un motiu per ser elles mateixes i obrir-se als altres. Coneix les seves històries que no et deixaran indiferent.

 

Luisa Huidobro: “L’esport em va ajudar a superar parts de la malaltia”

 

 

 

La Santboiana Luisa Huidobro amb 14 mesos va patir poliomielitis i des d’ençà es mou en cadira de rodes, però això no l’ha aturat mai. Va estar a punt de participar als Jocs Paralímpics de Barcelona de 1992 en bàsquet, però la cita va coincidir amb el seu embaràs. Tot i això, està ben orgullosa d’haver portat la torxa paralímpica. Va començar a practicar ball esportiu quan ja era mare de dos fills. Amb el seu marit s’ha proclamat diverses vegades campiona de Catalunya i d’Espanya de ball en cadira de rodes, i ha participat en competicions europees. Ella practica ball esportiu en cadira de rodes.

 

Mari Carmen Carbó: “L’esport és una manera de sortir de casa i tenir un espai propi”

 

 

El programa de Gimnàstica dirigida a Cornellà de Llobregat porta dotze anys en marxa i la Mari Carmen hi és des dels inicis. Es va interessar per l’esport després de jubilar-se, i ja no ha parat. Malgrat inicialment ser poques persones, van fer-ne una bona difusió i actualment són 625 participants.

 

La Mari Carmen, guardonada el 2017 amb el premi Dona i Esport per l’Ajuntament de Cornellà, destaca que els beneficis de les trobades al parc són físics, però sobretot emocionals: alliberament de la rutina, fer noves relacions, sortir de casa i de les tasques domèstiques.

 

LA PRÁCTICA D’ESPORT EXPLICADA EN PRIMERA PERSONA PER DONES DE LA PROVÍNCIA DE BARCELONA

 

Judith Sánchez: “ Les dones hem de fer esport per nosaltres, per tenir el nostre moment”

 

 

La Judit és metgessa de professió, i va començar a fer esport en un moment de molt estrès laboral i familiar. L’activitat de defensa personal li permet conciliar i li serveix per alliberar tensió, malgrat no haver estat mai gaire esportista. El principal benefici que hi troba és poder dedicar-se una estona a ella mateixa.

 

“Les dones no hem de fer esport perquè ningú ens ho digui, ho hem de fer per nosaltres: és el nostre temps, el nostre moment.”

 

Aida Cortés: “ Quan faig esport és el meu dia preferit de la setmana”

 

 

L’Aida sempre havia estat esportista, però amb l’embaràs va haver d’aparcar les seves activitats habituals. La matronatació li ha permès fer comunitat amb altres dones en la mateixa situació. 

 

Fer activitat física a l’aigua per a les dones embarassades a l’últim trimestre de gestació permet treballar la flexibilitat i l’elasticitat de la musculatura pèlvica, la respiració, la coordinació i la capacitat aeròbica. A més, suposa una millora física i mental, les ajuda a descansar millor de nit i regula la hipotèrmia. 

 

El  projecte dissenyat per les llevadores de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva és un èxit i en pocs mesos han passat pel programa prop de 100 participants en cinc grups.

 

Elisabet Navarlaz: “He tornat al futbol amb 38 anys”

 

 

L’Elisabet mare de dues filles, té 38 anys i és de Sant Adrià del Besòs. Sempre havia jugat a futbol, però des de fa un any és jugadora i ajudant d’entrenadora del primer equip federat de noies gitanes d’Espanya, el Club de Futbol Tramontana de la Mina. 

 

Pel seu talent i carisma, s’ha convertit en una de les referents de l’equip. Afirma que el futbol és un refugi enmig d’un entorn difícil. Tothom coincideix en dir que els infants estan millor a dins que en qualsevol altre lloc. L’Elisabet diu que s’ha fet camí i que la visibilitat de l'equip els està ajudant a superar moltes barreres, però que encara cal vèncer molts prejudicis.

 

Ramona Sanz: “ Practicant tir amb arc he tornat a ser jo mateixa”

 

 

La Ramona va patir càncer de pit, i per la rehabilitació de l’operació li van recomanar la pràctica del tir amb arc, ja que ajuda a combatre una de les seqüeles més freqüents: l’acumulació de líquid al braç, que s’infla i fa mal. Però els beneficis van anar més enllà: després de l’operació la Ramona es sentia poc útil, som si no fos ella mateixa. Practicar tir amb arc li va fer sentir-se de nou una persona vàlida i apoderada. 

 

Contingut ofert per la Diputació de Barcelona

Última hora

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.



Última hora





Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE