Per complir amb els objectius de pal·liar el canvi climàtic i amb la transició energètica, així com amb els objectius del desenvolupament sostenible, la Unió Europea ha desenvolupat una estratègia que posa la ciutadania al centre d’aquesta transició energètica mitjançant la figura de les Comunitats Energètiques. Aquest fet està comportant un canvi de paradigma de com entenem l'energia i el sector elèctric.
Les iniciatives ciutadanes d'energia estan oferint noves oportunitats per tal que la ciutadania s'involucri en temes energètics, transformant el sistema energètic de la Unió Europea; tenen un gran potencial a l'hora de fomentar la participació ciutadana amb models no tradicionals, amb la coparticipació de les administracions públiques, i de generar un impacte positiu en la reducció dels gasos d'efecte hivernacle, contribuint a la descarbonització i l'electrificació de l'energia.
Però, que és una comunitat energètica? Una Comunitat Energètica és una entitat basada en la participació oberta i voluntària que desenvolupa projectes d'energies renovables, com l'autoconsum compartit, és a dir, compartir l'energia generada en instal·lacions fotovoltaiques que siguin propietat de l'esmentada comunitat i que, a diferència d'una empresa, la seva finalitat primordial sigui proporcionar beneficis mediambientals, econòmics i socials als seus socis o membres o a les zones locals on operi, en lloc de guanys financers.
Les iniciatives ciutadanes d'energia són ja una realitat, i els ens locals, en ser l'administració més propera a la ciutadania, tenen un paper fonamental en el seu desenvolupament i proliferació. Tot i això, en ser una figura molt nova, s'estan generant dubtes a l’entorn de la viabilitat, dels beneficis directes i indirectes, així com de quin paper ha de tenir les administracions locals, especialment a l'hora de fomentar o impulsar aquestes iniciatives. En aquest sentit, una bona planificació i preparació és essencial per poder abordar aquest nou repte des dels ens locals que comportarà, indubtablement, canvis econòmics i socials en la següent dècada i que es convertiran en aspectes centrals en els plans de mandat municipals i en l'acció dels governs locals.
En aquest sentit, aquest 2022, Castellví de Rosanes ha iniciat els tràmits per la constitució de la Comunitat Energètica de Castellví de Rosanes que comptarà amb instal·lacions de plaques fotovoltaiques en diferents edificis públics amb les quals es pretén cobrir el consum municipal, així com poder distribuir l'energia excedent als veïns del municipi que formin part de la Comunitat Energètica. Amb aquest projecte energètic, que esperem que sigui una realitat l'any 2023, volem donar un servei energètic integral a la ciutadania, i si bé és cert que s'iniciarà amb autoconsum compartit, estarà obert a altres serveis energètics com serveis d'eficiència energètica o la prestació de serveis de recàrrega per a vehicles elèctrics.
Escribe tu comentario