• Usuario

Enric Ibáñez: ​"Es recicla bé cartó i paper però no el plàstic"

Enric Ibáñez, coordinador a Catalunya d'Ecoembes ens explica el projecte "Reciclos" implantat a diferents municipis i ciutats de Catalunya i España.

 
|

Ecoembes és una organització mediambiental sense ànim de lucre que promou la sostenibilitat i la cura del medi ambient a través del reciclatge. Un dels projectes de més èxit que actualment està desenvolupant Ecoembes en la comarca del Baix Llobregat és Reciclos, una aplicació que escaneja el codi de barres de les llaunes i ampolles de plàstic que es dipositen en el contenidor groc i on els participants acumelen punts per a aconseguir premis. 


Ecoembes

El coordinador d'Ecoembes a Catalunya, Enric Ibáñez, tercer a la esquerra durant la presentació de la campanya recollida de vidre a l'Ajuntament de Badalona/ @AJUNTAMENT DE BADALONA



12.500 empreses  formen part d'Ecoembes i assumeixen, a través del punt verd, el cost derivat de tot el procés de reciclatge, complint així amb la seva obligació legal si es fes càrrec del correcte tractament dels envasos que posen en el mercat.

Per a tirar endavant aquesta tasca, Ecoembes també coll·abora més de 8.100 ajuntaments arreu d'Espanya i com a resultat de tot això, en els últims cinc anys, els envasos dipositats en els contenidors grocs i blaus han crescut un 32%.


Enric Ibáñez, Coordinador a Catalunya d'Ecoembes ha explicat a Vilapress el projecte "Reciclos" implantat als municipis de Sant Boi, Castelldefels, Gavà i Esplugues.




Quins projectes té Ecoembres a Catalunya o quins són els que més están funcionant?


La nostra principal tasca és la millora de la recollida selectiva d'envasos. En el cas concret que ens ocupa Catalunya i d'Espanya en general.  Com a Organisme de Gestió, pretenem aconseguir una millora substancial tant en quantitat com en qualitat de la recollida d'envasos i aconseguir els objectius que marca la directiva europea, la legislació espanyola i els objectius de l'Agència de Residus; cosa que s'està aconseguint amb els envasos. En l'àmbit particular, el projecte estrella que tenim en aquest moment, es diu: "Reciclos". Que és tracta d'utilitzar la tecnologia que tenim a través dels "smartphones".



Ecoembres

Contenidor amb codi QR que participa al projecte Reciclos/ @Ecoembes


Quin és l'objectiu del projecte Reciclos?

L'objectiu principal és potenciar el compromís de la ciutadania amb el reciclatge d'envasos. La intenció del projecte és millorar les taxes de recollida selectiva qualitativa i quantitativament, i alhora promoure incentius comunitaris i personals que tornin a repercutir en la millora mediambiental de l'entorn. Per exemple, entre alguns incentius comunitaris serien tornar a plantar arbres en una avinguda o crear un espai recreatiu per a nens o un parc.

Com funciona la tecnologia del projecte?

Els ciutadans es descarreguen l'aplicació recicles, escanegen el codi de barres de les llaunes i ampolles de plàstic que utilitzen i després han de tornar a escanejar el codi del contenidor groc, Casa vegada que reciclin aniran acumulant premis, individuals i comunitaris.

Quin tipus de premis?

Per exemple, un dels premis personals en Sant Boi, on el sistema funciona amb molt d'èxit des de fa un any, és una targeta T-casual per al transport públic. 






@Ecoembes



A Catalunya tenim entre 22 o 24 municipis que participan en el projecte i mitja dotzena més a la resta d'Espanya.


Hi ha hagut "Feedback" per part de les Administracions i també per part de la població en aquestes campanyes?


Sí, campanyes en tenim moltes.  Aquí les nostres campanyes de l'Agència de Residus, sempre hem d'incloure una forta component en el tema àmplia. L'orgànica en l'exemple de les deixalleries. Perquè tenim una xarxa de deixalleries molt gran. 


Si et refereixes a la nostra companya de "Reciclos", estem tenint el millor en aquests municipis que s'hi impliquen és a dir nosaltres ens hem fet càrrec de tota la despesa d'implantar el "Reciclos" en el municipi i fem la campanya de comunicació especifica. Però si l'Ajuntament hi afegeix col·laboració des del seu àmbit d'actuació, es nota molt. El resultat és un increment de la recollida del contenidor groc. 


Voldria citar algun ajuntament que fos un exemple de bona gestió i que hagin treballat bé amb vosaltres?


La prova pilot, que es va fer al Pla de l'Estany ara fa dos anys i va ser el conillet d'índies. Es van fer proves d'amb bosses, sense, per separat, etc. aleshores es van portar a tres municipis que van ser: Sant Boi, Igualada i Granollers. En els quals està funcionant des de fa més d'un any i mig. Podríem dir que són l'exemple. Però  Sant Boi, Igualada, i Granollers serien les nostres estrelles i està funcionant força bé. Després també tenim Castelldefels, Gavà, Vilafranca, Ripoll, Tàrrega,Viella, i Badalona, entre altres.


I pel que fa a Barcelona ciutat?


No, Barcelona ciutat és massa gran per a nosaltres. Segurament d'aquí a un temps n'haurem de parlar. Però ara per ara el municipi més gran que tenim a Catalunya és Badalona i va començar al desembre. En l'àmbit d'Espanya, hem començat també a València i a Sevilla.


Com estan funcionant els municipis del Baix Llobregat?


Sant Boi, va ser un dels tres municipis participants en el programa pilot i està funcionant molt bé. És on tenim més ciutadans registrats a la webApp. Hem tingut diferents objectius col·lectius i amb una gran col·laboració de l'Ajuntament i la ciutadania. També està funcionant molt bé Gavà, inicialment l'Ajuntament ho va acollir amb molta força. De fet, ha funcionat semblant a Sant Boi, ja que des del punt de vista operatiu, tenen empresa pública de recollida.



Reciclos

Máquina de Reciclos a València/ @Ecoembres


L'Ajuntament de Castelldefels també està col·laborant de forma magnífica i coincidint amb Sant Boi i Gavà també té empresa pública de recollida. Encara que Castelldefels, és un municipi més complex, pel que fa al passeig marítim. La gran quantitat de locals que hi ha i el fet que hi hagi molta població urbana. Ja que consta de més moviment de gent especial els caps de setmana. 


Podríeu dir que es produeix més residus amb la crisi del Coronavirus?


Hem encarregat un estudi amb l'Agència de Residus per veure què ha passat perquè la informació no la teníem prou contrastada. En línies generals hi ha hagut una disminució de la generació de residus municipals. Ara bé, diferent comportament depèn dels materials. La quantitat d'envasos lleugers s'ha incrementat. Estic parlant de dades de l'àrea metropolitana en línies generals.


La quantitat d'envasos lleugers es va incrementar l'any passat (2020) . En canvi paper i cartó es va mantenir o va disminuir lleugerament, vidre va disminuir i orgànica va disminuir. 


Els turistes van desaparèixer, això va provocar un canvi en els números de Barcelona. Però, sobretot, el que es detecta en línies generals, que a l'haver tancat tot el tema Eureka. Sobretot tot el període fort de confinament, al sector "Eureka" col·laborava amb el tema de la recollida orgànica i el vidre. Com que va tenir que tancar, l'orgànica va fallar. Això explicaria el gran descens sobretot a l'àrea metropolitana amb el tema de l'orgànica i amb el tema del vidre.


Amb la bona separació dels residus a causa del temps que vam tenir els ciutadans, explicaria que el vidre i el paper no hagin descendit tant com es preveia. El paper i cartó es va compensar amb el comerç digital. A causa d'aquestes capses de cartó que la gent comprava a distància.


El vostre projecte respon a una emergència climàtica?


Ecoembes no, ja que és un organisme que apareix a conseqüència d'una llei de l'any 97 que deriva al seu torn d'una directiva de l'any 93 de Brussel·les. Igual que altres organismes similars als països d'Europa a conseqüència de la llei i amb unes obligacions concretes sobre aquest objectiu. És veritat que posteriorment apareix l'emergència climàtica i nosaltres som un d'aquests elements que volen ajudar a intentar minimitzar-la. Però Ecoembes va aparèixer l'any 96 i la nostra creació operativa és l'any 98


S'estan complint els vostres objectius?


En l'àmbit dels materials: cartó - paper, millor però pel que fa al plàstic és el que funciona pitjor. Ja que costa més de recuperar i reciclar. És complexe i requereix una separació prèvia molt separada amb els diferents elements.


Última hora

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.



Última hora





Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE