El 12% dels conreus de les comarques barcelonines són d’agricultura ecològica
L’objectiu de la UE és que el 25% de les terres agrícoles dels Estats membres es treballin de manera ecològica abans del 2030.
Segons l’L’agricultura es vesteix de verd Una mirada a l’estat de la producció agroalimentària ecològica a la demarcació de Barcelona, realitzat en el marc de l'estratègia BCN Smart Rural, el 12% en l'àmbit de les comarques barcelonines es dedica a conreus ecològics, mentre que el percentatge del total de Catalunya és del 7%.
Per contra, l’Alt Penedès, la terra del vi i el cava per excellència, és la comarca barcelonina amb més superfície dedicada a l'agricultura ecològica, amb 8.567 hectàrees, el que representa el 40% de la superfície total cultivada. Per municipis, Sant Sadurní d'Anoia encapçala el percentatge de terres ecològiques, amb el 69,47%, seguit de Gelida, amb el 64,25% o Subirats, amb el 54,53% de terres de conreu ecològic.
La demarcació de Barcelona va acabar el 2019 amb 15.476 hectàrees de superfície cultivada de manera ecològica i es posiciona com la demarcació de Catalunya amb més superfície dedicada a aquest tipus de producció.
@DiputacióBarcelona
D’acord amb aquestes dades, la comarca de l’Alt Penedès supera amb escreix l’objectiu marcat per la Unió Europea en la producció ecològica que, segons les seves estratègies Del camp a la taula i Biodiversitat 2030, vol aconseguir que el 25% de les terres agrícoles dels Estats membres es treballin de manera ecològica abans del 2030. Aquest percentatge triplica el de l’any 2019, que, a escala europea, se situa en el 8,5%.
L’informe també destaca que, en termes percentuals, el Moianès es troba molt a prop de l’objectiu establert per la Unió Europea: la comarca més jove de Catalunya gestiona de manera ecològica el 20% de la seva superfície total cultivada.
Dit això, deixant de banda l’Alt Penedès i el Moianès, la resta de comarques de la demarcació de Barcelona presenten un percentatge de superfície ecològica cultivada inferior al 15%. En les posicions més baixes de la llista trobem la comarca d’Osona, amb un 2% de superfície ecològica, i les comarques del Vallès Occidental i el Bages, amb un 4%.
A partir de les dades proporcionades pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) i el mapa de cultius DUN-SIGPAC de la Generalitat de Catalunya, l’informe ha detectat la necessitat d'ampliar en 15.617 hectàrees la superfície de conreu dedicada a la producció ecològica a la demarcació de Barcelona, una àrea que supera lleugerament l’extensió del Barcelonès.
Per assolir la fita del 25% fixada per la Unió Europea i impulsar el territori cap a un sistema alimentari més saludable i sostenible, les comarques barcelonines han de tenir un total de 31.093 hectàrees dedicades a l'agricultura ecològica abans del 2030. És a dir, per aconseguir l'objectiu que marca l'estratègia "Del camp a la taula", la demarcació de Barcelona ha de multiplicar per dos la superfície cultivada de manera ecològica abans de 2030.
@BCNSmart Rural
Escribe tu comentario