• Usuario

Les contencions mecàniques a pacients impactem en els professionals d'infermeria

Yasmina Manzano, infermera de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, ha publicat un estudi de recerca a Journal of Clinical Nursing sobre aquest tema.

|

Infermeria

Infermera acompanyant a un pacient/ @SJD


L'agitació psicomotriu es considera una situació d'emergència psiquiàtrica, que pot desembocar en actituds potencialment violentes cap a l'entorn de la persona atesa. Per gestionar aquesta mena de conductes, i com a últim recurs, es poden aplicar contencions mecàniques. Tanmateix, l'ús d'aquesta pràctica té conseqüències en els usuaris, els professionals i en la relació terapèutica.


En aquest sentit, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu disposa de la certificació Libera-Dignos, que el reconeix com a centre capdavanter a l'Estat espanyol per reduir les subjeccions mecàniques gairebé a zero a les unitats d'aguts i subaguts de psiquiatria.


Una investigació impulsada al Parc Sanitari Sant Joan de Déu


Amb la finalitat de conèixer l'impacte de practicar aquesta tècnica, el 2018, Yasmina Manzano, infermera de la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, va posar en marxa la recerca "Experiència de les infermeres de salut mental respecte a la contenció mecànica en pacients amb agitació psicomotriu: un estudi qualitatiu". Així, va fer entrevistes a 31 professionals d'infermeria de l'organització, de les unitats d'aguts, subaguts i del Servei de Rehabilitació Intensiva (SERPI) de Sant Boi de Llobregat i Numància.


Un cop fetes i enregistrades aquestes entrevistes, es codificava, a través de diversos conceptes, el discurs dels participants per analitzar-ne els punts en comú. D'aquesta manera, s'avaluava com experimentaven tot el procés que implica una contenció mecànica.


Aquest treball es va publicar l'agost passat a Journal of Clinical Nursing, una revista científica internacional que promou el desenvolupament i l'intercanvi de coneixement de la pràctica infermera. La publicació s'ha fixat en la recerca de Manzano per la seva qualitat i perquè aborda, de forma completa i tridimensional, com se senten les infermeres i infermers abans, durant i després d'una intervenció d'aquestes característiques.


Les subjeccions, últim recurs per als professionals


L'estudi conclou que els professionals de la infermeria viuen de manera molt negativa les contencions mecàniques i que, en la majoria de casos, senten inquietud per dur a terme una acció que, apunten, va en contra dels seus principis i creences.


Entre els diversos factors que afecten les infermeres i infermers a l'hora de practicar aquesta tècnica hi ha la manca de personal o de temps, ja que senten que si no proporcionen una resposta ràpidament deixen desprotegits la resta de companys i els usuaris.


D'altra banda, els professionals consideren que és molt important la formació i el fet de disposar d'espais que contribueixin que les persones ateses es relaxin, s'evadeixin i no tinguin la sensació d'estar tancats.


Les subjeccions mecàniques es perceben com a l'última opció, quan altres tipus de contencions com la verbal, la farmacològica o l'ambiental fallen o són inviables per fer front a una situació d'agitació psicomotriu.


Després de dos anys d'investigació, Yasmina Manzano agraeix "la feina dels companys de recerca, Montse Escuté, Jaume Llopis i Gemma Via; la paciència i el criteri dels tutors, Anna Falcó i Ramón Mir; la bona predisposició de la Direcció i Supervisió d'Infermeria, i l'aposta del Parc Sanitari Sant Joan de Déu per la recerca infermera". 

Última hora

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.



Última hora





Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE