• Usuario

L’11,7% de les llars de Castelldefels han tingut algun membre amb Covid-19

Una enquesta elaborada per Gesop encarregada per l’Ajuntament mostra com la pandèmia del coronavirus ha canviat els hàbits de vida de la població, quines són les conseqüències socioeconòmiques de la covid i a quantes llars s’han donat casos de contagi.

|

Una enquesta elaborada per Gesop encarregada per l’Ajuntament de Castelldefels mostra com la pandèmia del coronavirus ha canviat els hàbits de vida de la població, quines són les conseqüències socioeconòmiques de la covid i a quantes llars s’han donat casos de contagi.



Parque infantil castelldefels


@ep


En un any més de sis mil persones s’han vist afectades a Castelldefels per EROs, i més d’un miler han perdut la feina. Amb tot, el 60% de la població es mostra optimista de cara al futur; això sí, quatre anys enrere es declarava optimista prop del 70%


Després d’un any de pandèmia, entre el 28 de març de 2020 i l’11 de març de 2021 s’han produït més de quatre mil dos-cents positius de coronavirus a Castelldefels, segons dades del Departament de Salut de la Generalitat. Segons una enquesta recent, a principis de desembre de l’any passat la malaltia havia entrat a l’11,7% de les llars de la ciutat.


Desenvolupada entre el 20 de novembre i el 5 de desembre de 2020 pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública Gesop, per encàrrec de l’Ajuntament, aquesta enquesta, sobre l’estat de Castelldefels, que habitualment s’elabora cada dos anys, en aquesta ocasió presta especial atenció a com la població està vivint una situació conjuntural tant de pes com la pandèmia global de covid-19.


LES CONSEQÜÈNCIES DE LA PANDÈMIA AL MUNICIPI


La meitat dels enquestats diu que els seus ingressos s’han reduït. Un 30% afirma que s’han quedat sense estalvis, i un 18% diu que té dificultats per pagar el lloguer o la hipoteca. El 15% ha perdut la feina i prop d’un 12% ha vist entrar la malaltia de covid-19 al seu domicili. A més, una de cada cinc persones entre les que mantenen els seus llocs de treball afirma que l’empresa on treballen està en risc d’haver de tancar.


En conjunt, el 37% de les persones enquestades expressen que estan patint o han patit dues o més de les afectacions esmentades per la crisi social provocada per la situació sanitària, una xifra que supera el 60% entre les persones nascudes a l’estranger i que s’acosta al 50% entre les persones d’entre 30 i 44 anys. Aquesta proporció és més alta entre les dones que entre els homes, i creix a mesura que el nivell d’estudis de la població disminueix. No obstant això, entre la gent gran no arriba al 25%.



De cara al futur, la majoria dels ciutadans preveuen que haurà de fer canvis d’hàbits en diferents aspectes de les seves vides a causa de la pandèmia i un  70%  creu que hauran de canviar molt o prou els seus hàbits d’oci, i un percentatge similar creu que canviaran les seves relacions socials. Mentrestant, sis de cada deu persones senten que a partir d’ara hi haurà diferències pel que fa a la seva mobilitat. Gairebé tres de cada quatre persones diuen que canviaran molt o bastant els seus hàbits de treball.


Hi ha més dones que homes entre qui diu que canviaran els seus hàbits molt o bastant en molts aspectes de la seva vida quotidiana suggerits per les enquestes. Haver de canviar també és una cosa que diuen més les persones estrangeres i, en general, les que més pateixen afectacions a causa de la pandèmia. En canvi, la gent gran argumenta en menor mesura que les seves vides canviaran després de la pandèmia.


CREIX L'ATUR A CASTELLDEFELS


Les últimes dades recollides per l’Observatori Comarcal mostren que l’atur a Castelldefels el mes de febrer passat afectava 3.800 persones. A partir de febrer de 2020, després d’un any de pandèmia, l’atur a Castelldefels ha crescut un 39,1%. Segons aquestes xifres, 1.069 persones a la ciutat han perdut la feina aquest any des de l’esclat de la pandèmia.


Pel que fa a les demandes d’ocupació, van créixer un 207% a Castelldefels entre febrer de 2020 i gener de 2021, de 3.309 a 10.187.


Al llarg del 2020 s’han produït a Castelldefels 1.105 expedients de suspensió de feina i 57 expedients de reducció de jornada laboral, que afecten 6.202 i 693 persones, respectivament. El mes de gener passat es van elevar 32 expedients de suspensió d’ocupació a Castelldefels, que afecten 117 persones, i sis expedients de reducció de jornada laboral, amb conseqüències per a 68 empleats.


EL TURISME ES RESENTEIX AL MUNICIPI


Un altre dels efectes de la pandemia és la restricció en la mobilitat, que afecta el turisme. Pel que fa al sector de l’hoteleria, ben present a la nostra ciutat, l’Observatori del Consell Comarcal va publicar fa uns dies el seu informe trimestral sobre l’ocupació hotelera al Baix Llobregat per al quart trimestre del 2020, una ocupació que va ser del 22% (una mica superior a la del Delta).


Segons aquest informe, l’estat extraordinari de restriccions globals a causa de la pandèmia i la mobilitat associada es reflecteix en el gran descens de l’ocupació al sector (35 punts menys que en l’últim trimestre del 2019). La valoració respecte al funcionament del propi negoci i l’ocupació que genera és negativa (no arriba a 5 sobre 10).

Última hora

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.



Última hora





Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE