• Usuario

L’Hospital de Sant Boi, pioner a implementar una tècnica terapèutica contra les lesions per presió

L’Hospital de Sant Boi és un dels pocs de l’Estat espanyol que és pioner a regular l’ús del sevoflurano com a anestèsic tòpic per tractar aquest tipus de ferides.

|


L'Hospital de Sant Boi aborda les lesions per pressiu00f3 amb un equip multidisciplinari

L'Hospital de Sant Boi aborda les lesions per pressió amb un equip multidisciplinari - @Hospital de Sant Boi


L’edat avançada moltes vegades fa que la gent hagi de conviure amb malalties degeneratives, que estan associades a diversos símptomes com poden ser les lesions per pressió. Es tracta d'unes ferides que poden aparèixer per diferents factors, com ara patologies cròniques, una alimentació i hidratació deficients, o una situació d’enllitament, i que es produeixen en parts del cos on es pressiona la pell contra una superfície exterior. Els malucs, els talons i la part inferior de l’esquena, a l’alçada del sacre, són les zones d’ulceració més habituals. 


Aquestes lesions “malmeten molt la qualitat de vida i poden causar complicacions severes, com una incapacitat, infeccions recurrents i, fins i tot, la mort”, apunta Pere Coca, infermer consultor en ferides cròniques de l’Hospital de Sant Boi del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. A més, “exsuden molt i acostumen a desprendre una olor forta, cosa que limita la socialització, provoca aïllament i falta d’autoestima”, afegeix Cristina Jiménez, infermera del centre i especialista en lesions relacionades amb la dependència. 


Tot i que les úlceres per pressió afecten sobretots a persones grans i dependents, l'infermer Pere Coca explica que “arran de la covid-19, joves que han hagut d’estar hospitalitzats molt de temps, amb una patologia que contraindicava molt la mobilització, han desenvolupat ferides per pressió de caràcter greu”. L’Hospital de Sant Boi, pioner a implementar una opció terapèutic.


Per tractar les lesions per pressió, l’Hospital de Sant Boi és un dels centres capdavanters a l’Estat espanyol a elaborar un protocol d’ús tòpic del sevoflurano. Es tracta d’un medicament que és un anestèsic inhalat, que, “segons suggereixen les investigacions disponibles, aplicat de forma local, té un ús antimicrobià i analgèsic molt potent, que dura hores”, assenyala Coca.


D’altra banda, l’infermer del centre remarca que “en el 95% dels casos aquestes lesions es poden prevenir” i que per fer-ho “és clau la formació dels professionals i l’empoderament de les persones cuidadores”. Pel que fa a aquest darrer punt, l’Hospital de Sant Boi disposa d’una Unitat de Ferides Cròniques formada per un equip multidisciplinari, en què el rol infermer lidera l’abordatge de la patologia. A través d’aquest servei, a banda de proporcionar cures, s’ofereix un contacte directe a usuaris i persones cuidadores un cop s’ha donat l’alta.


Així, mitjançant WhatsApp, s’agilitza l’assistència per resoldre dubtes o complicacions que puguin sorgir al domicili. Per un altre costat, el Parc Sanitari Sant Joan de Déu és impulsor del Postgrau d’infermeria de pràctica avançada en l’atenció integral a les persones amb ferides i lesions relacionades amb la dependència, sorgit arran de detectar un buit de formació en aquest àmbit a Barcelona, que compta amb més de 30 docents de primera línia provinents d’arreu d’Espanya i que ofereix pràctiques en unitats especialitzades.

Última hora

COMENTAR

Sin comentarios

Escribe tu comentario




He leído y acepto la política de privacidad

No está permitido verter comentarios contrarios a la ley o injuriantes. Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios que consideremos fuera de tema.



Última hora





Pressdigital
redaccio@vilapress.cat
Powered by Bigpress
redaccio@vilapress.cat
RESERVADOS TODOS LOS DERECHOS. EDITADO POR ORNA COMUNICACIÓN SL - Contratación publicidad
Aviso legal - Política de Cookies - Política de Privacidad - Configuración de cookies - Consejo editorial
AMIC CLABE