El Parlament de Catalunya va aprovar la setmana passada una moció que proposa una moratòria de caràcter urgent per a nous projectes d’incineració de residus, ja siguin urbans o industrials, mentre no s’aprova la Llei de Prevenció de Residus i Ús Eficient dels Recursos. La moció també demana que la nova llei en preparació insti a redactar un pla de tancament i desmantellament de les incineradores existents en el termini màxim d’un any.
Per a nosaltres, aquesta moratòria no és justificada. El marc regulador –tant l’europeu com l’estatal i el català- disposa dels instruments suficients i específics per a planificar i endreçar les polítiques de reducció de GEH, de prevenció i de gestió de residus, de millora de la qualitat ambiental i promoció de l’economia circular. Resulta del tot innecessari i arbitrari decretar un ajornament per a projectes d’incineració que compleixen plenament la normativa i la jerarquia de tractament de residus que contemplen les directives europees i amb vigència a Catalunya. No podem esperar més l’aplicació de mesures legislatives que impulsin el canvi de model per evitar els residus i, per tant, la necessitat d’incinerar-los.
Ara bé, com fem aquest canvi? Des de la UGT de Catalunya entenem que per fer una gestió correcta del territori és essencial garantir-ne la cohesió i la competitivitat. El territori és unitat d’acció i l’eix central de qualsevol activitat econòmica, i com a tal cal dotar-lo d’infraestructures i activitats econòmiques suficients i adaptades al seu entorn. Actualment els territoris no reuneixen les condicions adequades per mantenir la seva activitat davant la nova situació climàtica. Perquè el canvi climàtic no esdevingui també una amenaça per a l’activitat econòmica és essencial establir plans de reactivació territorial amb diversificació d’activitats econòmiques sostenibles per a la vertebració del territori i el desenvolupament rural. Cal negociar una Transició Justa, amb les màximes garanties per als treballadors i les treballadores i per als territoris. Cap persona treballadora pot quedar fora d’aquest nou model i cal vetllar per dinamitzar i reconvertir sectors i aquells territoris que tinguin activitats econòmiques afectades per la transició. I per assolir aquest objectiu és imprescindible redactar plans de transició justa sectorials i territorials que articulin i desenvolupin els programes de treball, recursos econòmics i mesures i accions per limitar, afrontar i evitar els efectes negatius d’aquesta transició per als treballadors i les treballadores i els collectius més vulnerables.
Per a endegar aquesta plans comptem amb la voluntat ferma de la Unió Europea de convertir-se en el primer bloc climàticament neutre del món d’aquí al 2050. I la seva voluntat va lligada a una inversió considerable: un mínim d’un bilió d’euros d’inversió sostenible al llarg de la propera dècada. El pla d’inversió impulsat per l’European Green Deal –Pacte Verd Europeu- possibilitarà la creació d’un marc que permeti facilitar i estimular les inversions públiques i privades necessàries per a la transició cap a una economia climàticament neutra, ecològica, competitiva i inclusiva. La UE facilitarà els procediments d’aprovació d’ajudes estatals per fer la transició econòmica a les regions en transició i permeti el viratge real cap a una economia sense residus ni emissions contaminants, contemplant alhora la mitigació dels seus impactes negatius en l’economia, l’ocupació i el territori en una veritable transició justa i efectiva.
Núria Gilgado, Secretària de Política Sindical de la UGT de Catalunya
Escribe tu comentario