El programa A-porta a Gavà arriba a 500 llars dels barris d’Ausiàs March i Ca n’Espinós
L’acció social han permès garantir que qualsevol persona d’aquests barris pugui tenir accés als serveis disponibles al territori
El projecte d’empoderament veïnal A-porta ha arribat a 500 llars dels barris d’Ausiàs March i Ca n’Espinós. Ahir es van presentar els resultats i les conclusions del treball realitzat per les Picaportes durant cinc mesos. En aquest temps, s’han fet un total de 328 entrevistes que han permès fer una radiografia d’aquests dos barris i detectar les situacions de vulnerabilitat existents.
Les picaportes han ofert al veïnat suport i consells per millorar la seva qualitat de vida informant dels mecanismes per accedir a recursos i ajuts que ofereixen les administracions i com fer els tràmits. En aquest sentit, han rebut assessorament sobre l’accés a drets socials, la cerca de feina, els recursos del barri, la gestió de residus, la convivència i el civisme o l’acompanyament a gent gran entre d’altres. Així mateix, han recollit les necessitats i interessos dels veïns i veïnes sobre temes del barri. Així, temes com la convivència, la neteja i el manteniment, la cura del mobiliari urbà o el control de barris són preocupacions que han mostrat els veïns entrevistats en tots dos barris. I en el cas concret de Ca n’Espinós es demana arreglar el camí i la carretera d’accés a la zona.
Durant la presentació dels resultats, l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia ha ressaltat la bona feina feta i la implicació de la gent “la ciutat és sobretot la seva gent. Conèixer les seves necessitats i les seves inquietuds és important. A-porta ha facilitat aquesta tasca i ha permès diàleg, interacció i compromís. Aspectes tots ells que considero molt importats per millorar els barris i la qualitat de vida dels seus veïns i veïnes”.
Badia ha valorat el treball fet per les picaportes “gràcies a vosaltres el projecte ha tirat endavant per les ganes i la humanitat que li heu posat. Perquè només des de la confiança es poden aconseguir els objectius i els resultats del projecte així ho demostren”.
El conseller delegat d’Aigües de Barcelona, ha destacat que A-porta “és un exemple de treball en xarxa des de la base, el barri, a partir de la feina dels i les picaportes i la seva coordinació amb els Serveis Socials dels ajuntaments, i és també un treball en xarxa institucional, que demostra com la collaboració conjunta entre empreses com Aigües de Barcelona, entitats com la CONFAC i ajuntaments com els de Gavà pot generar projectes beneficiosos per la ciutadania i la qualitat de vida de les persones”.
Per la seva banda, el vicepresident de la CONFAVC, Albert Torrent va destacar la importància del treball conjunt entre administracions públiques, empreses privades com Aigües de Barcelona i les entitats veïnals. Per Torrent “les picaportes han ajudat a fer comunitat, a crear comunitat. Un dels treballs més importants que es pot fer un barri i que contribueix a millorar la convivència ”.
A-porta ha contribuït a l’apoderament veïnal dels barris on s’ha desenvolupat. El projecte involucra a les administracions públiques, a les empreses de subministrament i a les entitats com a socis del projecte. El treball de proximitat, basat en la confiança mútua, permet obrir la porta, establir vincles i aportar recursos d’utilitat als veïns i veïnes més vulnerables.
El projecte, impulsat per la CONFAVC, ha demostrat la seva eficàcia en els municipis on s’ha desplegat. Segons els càlculs l’entitat, les picaportes han assessorat més de 21.000 persones, i han aconseguit que les famílies a què han ajudat s’estalviïn una mitjana de 40 euros al mes. Des de l’inici del projecte, es calcula que s’han visitat prop de 10.000 llars a tot Catalunya, 500 a Gavà.
Escribe tu comentario