VIDEO. El municipis reclament agilitat en el repartiment dels Fons Next Generation
El paper dels municipis en el repartiment dels esperats Fons Next Generation promesos per la Unió Europea a tots els estats membres genera tantes expectatives com incerteses.
El paper dels municipis en el repartiment dels esperats Fons Next Generation promesos per la Unió Europea a tots els estats membres genera tantes expectatives com incerteses. S’ha vist clar aquest divendres, en el debat organitzat per alcaldes.eu entre l’economista Miquel Puig, regidor de l’Ajuntament de Barcelona i President del Comitè Assessor Catalunya-Next Generation EU, el president de l’ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler i el Vicepresident de la FMC i alcalde de Manlleu, Àlex Garrido.
El principal consens és que cal una major concreció en el repartiment d’aquests fons excepcionals. Fins ara, l’Estat espanyol i la mateixa Generalitat han plantejat punts de vista complementaris, però, a falta de l’aprovació de la Unió Europea, els municipis estan preocupats per si criteris com ara el número d’habitants o els imports mínims dels projectes a presentar “poden ser llindars que poguessin excloure molts dels projectes”, ha dit Soler. I és que ara mateix cal que hi hagi un equilibri entre la renovació de les estructures econòmiques del país i la recuperació de les economies locals, com ha explicat Garrido.
Miquel Puig ha detallat les xifres d’aquests ajuts, que signifiquen, aproximadament, uns 27.000 milions d’euros anuals en subvencions a l’Estat espanyol, dels quals un percentatge proper al 10% es preveu que sigui posat en mans de les administracions municipals. La qüestió, ha explicat Puig, és que “el Govern central té una major obsessió en adjudicar els Fons abans que s’acabi la present legislatura que en aprofitar-los, veritablement, per allò que estan dissenyats, és a dir, recuperar l’economia i fer-la més resilient i sostenible”. “No volen ser acusats de no haver-ho fet”, ha sentenciat l’economista.
Els tres ponents han recordat la dificultat de la situació actual, caracteritzada per una greu crisi sanitària, però també econòmica que ha implicat una davallada dels ingressos tributaris dels municipis i, a la vegada, un augment de la despesa pública.
En aquest sentit, un altre dels consensos ha estat el d’esperar que el nou Govern de la Generalitat es pugui constituir al més aviat possible, atès que li tocarà definir-se en quant a si vol tenir prioritats pròpies i negociar-les amb Madrid, o bé acceptar la distribució que, per defecte, ha adoptat el Govern espanyol ja en els Pressupostos Generals de l’Estat d’enguany.
Un tercer consens ha estat el de buscar la coordinació, tant entre el sector públic i privat com, també, entre els diversos municipis. En aquest sentit, Àlex Garrido ha explicat que té la sensació que molts alcaldes estiguin “anant a la mar a ‘pescar’ diners d’Europa pel seu compte”, i que això no hauria de ser així. “No s’han d’improvisar projectes per anar a captar diners sinó, més aviat, marcar un bon full de ruta conjunt”
S’ha recordat, igualment, casos d’experiències passades en què els municipis han anat a buscar inversions a curt termini, amb objectius més electoralistes que transformadors (les “polítiques de campanar, com se solen conèixer) que no s’haurien de repetir en aquesta ocasió. Igualment, tampoc es pot permetre que, per qüestions de dificultat burocràtica quedin fons sense assignar a projectes. En aquest sentit, Miquel Puig ha advertit que “hi haurà moltes corredisses” a l’hora de concedir aquestes grans quantitats de diners en un temps limitat.
VISUALITZA EL WEBINAR DE FORMA COMPLERTA
@Alcaldes.eu
Alcaldes.eu és aparador informatiu que permet compartir experiències i idees entre alcaldes i estar en contacte amb les inquietuds i necessitats del ciutadà.
Escribe tu comentario